Rukous kävellessä

Isä meidän, joka olet taivaassa... Noiden alkusanojen jälkeen kuulen vieressäni istuvien jatkavan yhdessä kanssani ilman eri kehoitusta: Pyhitetty olkoon sinun nimesi...
Ei, emme toista vain ulkoa opittuja sanoja, joiden merkitystä emme välttämättä tunnista. Tässä yhteisessä ja yhdessä opitussa rukouksessa on jotakin paljon enemmän, paljon syvempää. Minä tiedän vain, että Jumala on tässä hetkessä meitä kaikkia lähellä.

Rukous on hyvin herkkä asia. Riittämättömyyden ja osaamattomuuden ajatukset nousevat helposti esiin. Elämänrytmi antaa huonosti tilaa tälle ihmisen sisäiselle ja yksityiselle dialogille elämän mysteerin äärellä.

Kautta kirkon historian kristityt ovat opetelleet ulkoa itselleen tärkeitä ja puhuttelevia rukouksia ja kantaneet niitä niin arjen keskellä kuin pyhissä hetkissä.

Joskus kyllästymme rukoukseen ja sen moniin sanoihin. Sanat eivät enää puhuttele, niiden merkitykset kuihtuvat. Sen voi ajatella kutsuksi sanojen takana olevaan hiljaisuuteen yhdessä Jumalan kanssa. Sanojen takana odottaa Jumalan läheisyys, luottamus siihen, että luoja on lähellä minua ilman ensimmäistäkään sanaa. Valmiit sanat ovat tukena tälle sanattomalle kohtaamiselle.

Rukous kävellessä:
Lähde kävelemään mielellään rauhalliseen ympäristöön, jossa ajatuksesi saavat levon.
Kuuntele askeleitasi ja hengityksesi rytmiä. Anna niiden kasvaa yhdeksi lyhyen, meditatiivisen rukoustekstin kanssa. Meditatiivinen teksti voi olla nykyään laajasti käytössä oleva, idän kirkon traditiosta nouseva Jeesus-rukous: Jeesus Kristus, Jumalan poika, armahda minua. Monelle on tullut tärkeäksi Pyhän Birgitan rukous: Osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Tai Jacob Arreheniuksen rukous 1600-luvulta: Kaikki sanani ja ajatukseni - Jeesus, anna niiden olla sinulle iloksi.

Kolme neuvoa valmiin rukoustekstin käytöstä:
1. Anna itsellesi aikaa. Ajan saaminen on merkki ikuisuuden (Jumalan) lähestymisestä.
2. Avaa kirja, joka sisältää rukouksia. Lue niitä. Pysähdy sellaisten kohdalle, jotka puhuttelevat sisintäsi ja josta voisi tulla sinulle aivan erityisiä rukouksia.
3. Valitse niistä niin yksinkertainen rukous, että voit opetella sen ulkoa. Laita teksti kotonasi jääkaapin oveen, niin että opit kantamaan ja toistamaan sitä arjessasi.

- 40 tapaa kohdata Pyhä -

Kommentit

Suositut tekstit