Taivahalle syttyi juuri, tähti kirkas, tähti suuri


 
Joulun aikaan monissa kodeissa näkyy tähtiä. On ikkunoiden valotähtiä, koristetähtiä ja joulukuusen latvassakin on usein tähti. Meille tänne Pakilan Hyvän Paimenen kirkolle on kerätty tänä jouluna tähtiä ja unelmana on saada jouluaattoon mennessä aikaiseksi 100 tähden kirkko. Nyt tähtiä on jo kertynyt kuutisenkymmentä. Vielä puuttuu muutama. Haaste tähtien tuomiseen on annettu paikallisille yrityksille ja yhteistyökumppaneille ja tähden mukaan on toivottu pientä joulutervehdystä. Teema 100 tähden kirkosta nousee osin Suomi 100 –juhlasta ja osin siitä tähdestä, joka Jeesuksen syntymän aikaan syttyi taivaalle. Tähti muistuttaa meitä Jeesuksen syntymästä, joka on joulun varsinainen merkitys.


Jeesus syntyi Betlehemissä, Israelissa yli 2000-vuotta sitten. Jeesuksen vanhemmat, Joosef ja Maria, olivat tuolloin matkalla Betlehemiin. Sinne päästyään he eivät löytäneet mistään yösijaa. Heidän oli yövyttävä karjasuojassa ja siellä Jeesus myös syntyi. Enkelit ja paimenet iloitsivat Jeesuksen syntymästä ja joulutähti johdatti paikalle lahjoja tuovia itämään tietäjiä.

Joulu on vuoden pimeintä aikaa. Ihmiset ovat jo kautta aikojen polttaneet jouluna kynttilöitä. Talvipäivän seisausta eli vuoden lyhintä päivää, oli tapana juhlia jo kauan ennen Jeesuksen syntymää. Tänä vuonna se sattuu torstaille 21.12., jonka jälkeen päivät alkavat pikkuhiljaa pidentyä kesää kohti ja valo lisääntyy. Jouluvalot ja kynttilät kuuluvat jouluun. Niistä on tullut osa joulumme perinteitä. Koti ja piha valaistaan ja aattona viedään kynttilöitä sukulaisten haudoille. Pihoilla poltetaan jää-tai lumilyhtyjä ja monet talot ja pihat koristellaan ulkovaloilla. Samalla tuodaan joulun valoa ja iloa myös naapureille.

Kaikilla meillä on omia erilaisia jouluperinteitä ja asioita, jotka kuuluvat jouluun. Nykyiset jouluperinteet ovat kokoelma erilaisia, eri ajoilta ja eri maista peräisin olevia tapoja. Jouluperinteet vaihtelevat eri maissa, vaikka niissä on paljon yhteistäkin. Tärkeintä on kuitenkin joulun varsinainen merkitys: Jeesuksen syntymä.

 
Oikein hyvää ja rauhallista Joulua sinulle ja
Onnellista Uutta Vuotta 2018!

Taivahalle syttyi juuri tähti kirkas, tähti suuri,
josta viisaat itämaan riemastuivat aikoinaan.

Kaikkialla kellot pauhaa toivotellen joulurauhaa.
Hangen alle maat ja veet juhlayöks on nukkuneet.

Kuusi seisoo permannolla, kaikkien on hauska olla.
Joululaulut kirkkaat soi, lasten piiri karkeloi.

Seimen lasta muistakaamme, koska taasen laulaa saamme.
Joulu, joulu tullut on lasten juhla verraton.

(Sanat Yrjö Jylhä)

















Kommentit

Suositut tekstit