Oulunkylän seurakunnan itsenäisyyspäivän tunnelmia

Itsenäisyyspäivän aamuna partiolaiset nostivat liput Taivaskalliolla ja Oulunkylän kirkolla.
Näitä tilaisuuksia oli seuraamassa useita kymmeniä ihmisiä.
 
 
 
 
 
Käpylän Kuksat valmistautuivat joulumyyjäisiin rauhallisen määrätietoisesti Käpylän kirkolla sijaitsevalla kolollaan.
 
Oulunkylän kirkon partiolaisten juhlajumalanpalveluksessa oli paikalla noin 120 henkilöä. Edustettuina olivat Oulunkylän Virkut, Vuokot ja Karhu-Veikot. Tunnelma oli juhlallinen ja arvokas.
 
 
Suomen valtion lippu heiluu tänä juhlapäivänä monessa salossa. Niin myös kirkon pihassa, lippu jossa on sininen risti valkoisella pohjalla. Lippu muistuttaa isänmaasta, rakkaasta kodista, Suomesta, joka tänään täyttää sata vuotta itsenäisenä valtiona. Lippu väreineen ja risteineen muistuttaa myös Isän maasta, Taivaan Isän kodista, kristittyjen yhteisestä kodista ja päämäärästä, jonne tietä näyttää Jeesuksen risti. Tämä maailmamme voi parhaimmillaan näyttää välähdyksiä siitä Taivaan kodista, jossa kaikki on hyvin eikä huolia ja murheita ole. Täydellisesti se ei siihen pysty, ei parhainkaan hyvinvointivaltio tai oikeudenmukaisuuteen pyrkivä järjestelmä pysty täysin vastaamaan Taivaallisen Isämme tahtoa. Maailman kärsimys ja epäoikeudenmukaisuus kertovat siitä omaa surullista tarinaansa. Synkät pilvet peittävät helposti taivaan, valo jää peittoon. Taivaan Isän lapsina Jumala lupaa antaa meille anteeksi, kun me tunnustamme sen missä toimimme väärin ja rikomme hänen tahtoaan vastaan.
 
Tapio Leinosen saarnasta Oulunkylän kirkossa 6.12.2017
Sata vuotta on hirvittävän pitkä aika, tänä päivänä itsenäinen Suomi täyttää sata.  Kun asiaa miettii, on ympäröivä maailma muuttunut muutamassa kymmenessä vuodessa jo paljon, saati sitten sadan vuoden aikana. Teknologia on kehittynyt valtavasti, ympäröivä maailma ja sen mukana myös Suomi on muuttunut. Moni asia on muuttunut, tullut paremmaksi, ehkä kaihoisasti myös joitain asioita kaivataan – joku asia saattoi tuntua helpommalta ja yksinkertaisemmalta ennen, onko maailma tullut monimutkaisemmaksi? Itsenäisessä Suomessa on ollut sadan vuoden aikana sotaa ja rauhaa, vaurautta ja köyhyyttä, sellaista mitä on syytä muistaa kiitollisuudella ja hartaudella, mutta myös paljon sellaista mistä on syytä ottaa opikseen.
 
Rukousta on monenlaista, yksi tyypillisimpiä aiheita rukoukselle on kiitos. Viidennessä Mooseksen kirjassa annetaan ohjeita, kuinka kaikesta hyvästä tulisi kiittää Jumalaa, muistaa että kaikki hyvä on hänen lahjaansa. Varoa luulemasta, että itse olisimme ansainneet sen hyvän mitä osaksemme olemme saaneet – että vaikeina aikoina on Jumala pitänyt huolta, siunannut ja varjellut. Kun tänään juhlimme sata vuotiasta Suomea, olemme suurten asioiden äärellä, satavuotiaan valtiomme elämän merkkivuonna. Satavuotiaan Suomen vaiheista saamme kiittää ja olla iloisia, tätä hetkeä ja päivää on hyvä katsoa historiaan peilaten. Mikä on tehnyt Suomesta Suomen, mikä on sitä hyvää ja mistä haluamme kiittää. On onnekasta olla syntynyt Suomeen, täällä on moni asia hyvin – lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus käydä koulua ja opiskella, terveydenhoitoon on mahdollista päästä, kirjastosta saa lainata kirjoja. On paljon hyvää. Entä mikä voisi olla paremmin, mikä isänmaassamme on sellaista, mitä on hankala katsoa, mitä on vaikeaa hyväksyä ja mihin tarvitaan muutosta, missä pitäisi toimia toisin? Tämä kaikki mielessä pitäen saamme katsoa myös tulevaisuuteen. Rukoilla että tulevat vuodet olisivat hyviä, että sadan vuoden itsenäisyydestä oppineina osaisimme olla viisaita ja hyviä. Ja rukoilla, että silloin kun ajat eivät ole hyviä, osaisimme toimia oikein ja luottaa Jumalaan.
 
Suurissa taitekohdissa on usein tapana hiljentyä Jumalan sanan äärelle, rukoilla, lukea Raamattua, laulaa virsiä. Niin elämän alkaessa, korkeaan ikään tultaessa, kun jotain alkaa ja jotain päättyy. Satavuotiaan Suomen kohdalla ei ole kyse päätepisteestä, Suomi ei ole tullut valmiiksi – tämä on taitekohta jossa katsomme eteenpäin. Sata vuotta sitten jotain alkoi, mutta siihen ei tultu tyhjästä, tie itsenäisyyteen oli pitkä, itsenäisyydestä jo kauan sitten alkanut tie jatkui. Sillä tiellä matkassa mukana ollut rukous, virsien laulaminen, Jumalan edessä hiljentyminen.
Satavuotista Suomea hiukan vanhempi on partioliike. Kymmenen vuotta ennen itsenäistymistämme perustettu partioliike saapui Suomeen pian perustamisensa jäälkeen vuonna 1910. Suomen itsenäistyessä Suomalainen partiotoiminta oli seitsenvuotias, siis ekaluokkalaisen iässä, vähän valtiotamme vanhempi isompi sisarus siis. Partioihanteet ovat arvoja, jotka moni tunnistaa tärkeiksi, ne ovat sellaisia joiden varassa myös itsenäistä Suomea on pyritty rakentamaaan. Ihanteiden mukaan partiolaisen tulee:
·        kunnioittaa toista ihmistä
·        rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
·        olla luotettava
·        rakentaa ystävyyttä yli rajojen
·        tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen
·        kehittää itseään ihmisenä
·        etsiä elämän totuutta
 
 
Luotettavuus, rajoja ylittävä ystävyys ja ihmisarvon kunnioitus, luonnon rakastaminen ja totuuden etsiminen. Eivätkö nämä ole juuri niitä ihanteita, joita myös tänään itsenäisessä Suomessa tarvitaan?  Vahvasti kansainvälinen partioliike voi tämän päivän Suomessa olla vahvistamassa sitä hyvää mitä täällä on, ja auttaa näkemään eteenpäin. Samaan suuntaan opasti myös Jeesus kertoessaan että joka tahtoo tulla suureksi olkoon toisten palvelija. Jeesus antoi itse suurimman esimerkin omalla elämällään ja rakkaudellaan.
Tänään Suomi täyttää sata vuotta, tänään on hyvä yhdessä rukoilla, laulaa, hiljentyä. Siunaa ja varjele meitä, Korkein, kädelläs. Tässä maassa on rukoiltu monenlaisissa tilanteissa, kiitoksella, suruissaan, hädän hetkellä, onnen aikana. Sitä myös tänään teemme, itsenäisyyspäivänä, me täällä Oulunkylän kirkossa ja kaikissa Suomen seurakunnissa. Me eri-ikäiset, erilaiset, tänään Suomen itsenäisyyttä viettävät, kukin omista lähtökohdistamme. Taivaan Isä kuulee meitä, tänään ja tästä eteenpäin, kun pyydämme siunausta ja varjelusta.
 
 
 
 
Oulunkylän seurakunnan työntekijät toivottavat kaikille oikein siunattua Suomen 100 -vuotis juhlapäivää.
 
 


 





 

 


 

 

 


 

 

Kommentit

Suositut tekstit