Älä laita lamppua vakan alle!

Matteuksen evankeliumissa Jeesus kehottaa meitä laittamaan lampun näkyville, jotta muutkin näkisivät meidän hyvät tekomme ja etteivät nuo teot jäisi piiloon. Partiolaiset osaavat noudattaa tätä kehotusta esimerkillisesti ja partiolupauksessaan he lupaavatkin parhaansa mukaan noudattaa tätä olemalla avuksi muille.

Partiolaiset lupaavat myös paljon muuta, sillä he lupaavat parhaansa mukaan rakastaa Jumalaansa, omaa maataan ja maailmaa. Mutta mitä onkaan Jumalan rakastaminen?

Mooseksen kirjassa sanotaan, että rakasta, Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Jumalan rakastamiseen liittyvät tunteet, ajatukset, toiminta ja voiman käyttö. Se, että maltamme kaiken kiireen keskellä pysähtyä kuuntelemaan, synnyttää meissä rakkauden, jonka myötä saamme kokea olevamme Jumalan omia. Sen yhteyden kokeminen antaa meille voimaa Jumalan ja muiden rakastamiseen.

Tärkeintä on kuitenkin se, etteivät omat voima, tunteet ja ajatukset olisi vihan ja harkitsemattomien tekojen hallinnassa vaan se, että nämä asiat suunnattaisiin hyviin asioihin ja tekoihin. Silloin sydän on viisas ja mieli harkitseva. Silloin rakkaus ja hyvyys heijastuu myös arjen tekoihin.

Hyvät teot, joita Matteuksen evankeliumissa meitä kehotetaan tekemään, ei kuitenkaan saisi rajoittua vain toisiin ihmisiin. Siksi partiolaiset lupaavatkin parhaansa mukaan rakastaa myös oma maataan ja maailmaa. Baden-Powel kehotti viimeisessä viestissään partiolaisia jättämään tämän maailman vähän parempana kuin sen silloin kuin löysimme sen. Samassa viestissä hän sanoi, että oikea tie onneen on muiden ihmisten onnelliseksi tekeminen. Ja kun nämä molemmat on tehnyt parhaansa mukaan, sitä tietää yrittäneensä parhaansa ja voi olla onnellinen siitä. Meistä jokainen onkin joskus tehnyt jonkun toisen onnelliseksi. Silloin kuin synnyimme, olimme suuri lahja vanhemmillemme ja he olivat varmasti onnellisia juuri sillä hetkellä.

Kun toimimme Baden-Powelin ohjeiden mukaisesti ja muistelemme niitä hetkiä, jolloin olemme tehneet ympärillämme olevat ihmiset onnelliseksi, niin silloin emme ole laittaneet lamppua vakan alle vaan olemme nostaneet sen lampun jalkaan, jotta sen valo valaisisi kaikki ympärillämme olevat,

Ole siis valmis! Valmis yrittämään parhaasi mukaan olemaan avoin rakkaudelle ja hyville teoille, sillä viisas sydän ja harkitseva mieli näkyvät kaikissa arjen teoissa.

Isänpäivän messu 9.11.2014
Helsingin Erä-Leijonien lupauksen anto

Kommentit

Suositut tekstit