Arvojen jäljillä - Kunnioittaa toista ihmistä (3. osa)


Yleensä kunnioittaminen käsitetään arvostuksena, ihailuna ja samaistumisen haluna. Toista ihmistä kunnioitetaan sen vuoksi, että hän edustaa sellaisia asioita, jotka itsessä miellyttävät. Partiolaiset pyrkivät kuitenkin laajempaan käsitykseen kunnioittamisesta. He yrittävät kunnioittaa myös niitä, jotka edustavat heille neutraaleja tai jopa vieraita arvoa. Tällaisen ihmisen kunnioittaminen on vielä suhteellisen helppoa, mutta ihmisen, joka edustaa täysin erilaisia arvoja ja näkemyksiä, joita ei itse pidä lainkaan tavoittelemisen arvoisina, on vaikea kunnioittaa. Partiolaiset pyrkivät kunnioittamaan myös näitä ihmisiä.

Ensimmäisenä portaana toisen kunnioittamiseen voidaankin pitää suvaitsevaisuutta. Se vaatii oman ajattelun muuttamista ja samalla myös toisen huomioon ottamista. Suvaitsevaisuus pitää sisällään myös erilaisuuden hyväksymisen sekä tasavertaisuuden.

Emeritus piispa Olavi Rimpiläinen on kirjoittanut toisen ihmisen kunnioittamisesta partiolaisille hartauspuheessaan, että kunnioittaminen on toista ihmistä kohtaan osoitettua avoimuutta, rehellisyyttä ja sitä, ettei pidä toisen ihmisen vaikuttimia kyseenalaisina. Rimpiläinen nostaa esiin myös sen, että kunnioittamisen vastakohtana on alentuva suhtautuminen toiseen ihmiseen ja se, että kunnioittaa toista ihmistä ei aina tarkoita sitä, että hyväksyy toisen ajatukset, sanat ja teot sekä ottaa ne omikseen. Toisen kunnioittaminen jättää myös tilaa sille, ettei tarvitse olla hiljaa, vaikka olisi asioista eri mieltä.

Kommentit

Suositut tekstit