Kolo illan iloksi: Musiikkia

Musiikkia, musiikkia. Siitähän yleensä jokainen pitää. Musiikkia voi tehdä monella tapaa. Omilla ruumiinosilla, kuten vaikka käsiä taputtamalla tai jalkoja tömistelemällä. Musiikkia voi tehdä myös kattilan kansia paukuttelemalla.

Myös luonto osaa tehdä musiikkia. Oletko koskaan kuunnellut, kuinka sade lyö ikkunaa vasten tai kun tuuli jää pyörimään niin, että se uiveltaa? Kokeile musiikin tekemistä yhdessä luonnon kanssa. Voit käyttää apuna sadetta tai tuulta.

Kuuntele sadetta ja tuulta:

Koeta äänittää tuulta ja sadetta kännykällä tai ipodilla. Kahiseeko tuuli vai kohisee, ulvooko vai rapisee? Miltä kuullostaa kun sade lyö ikkunaan tai kun pisarat kolisee metalliin? Entäs millaisia muita ääniä voit sateella kuulla? Entäpä tuulessa?

Tuulimusiikkia:

tarvitset vispilöitä, kauhoja, kattilankansia ja muita esineiä, joista saattaisi syntyä ääntä, tai etsi peltitölkkejä ja ja kansia kierrätysastiasta. Paukuta niitä yhteen kuullaksesi, millainen ääni niistä syntyy. Valitse sen jälkeen niistä muutamia ripustettavaksi keppiin. Tee aineksistasi tuulikello ja ripusta se sen jälkeen puuhun tai ikkunaan kilisemään ja kalisemaan tuulessa.

Sademusiikkia:

Etsi käsiissä sellaisia esineitä, jotka synnyttää ääntä sateen osuessa niihin. Miten soivat keittoastiat tai vanhat säilyketölkit. Entäpä metalliset roskapöntönkannet ja muoviraiat, joista osa on peitetty foliolla? Sijoita kokoelmasi ulos sateeseen tai rännin tai ylösalaisin käännetyn reiällisen satteenvarjonalle. Millaisia ääniä syntyy?

(Villin sään kirja, 2013. Lasten keskus)

Kommentit

Suositut tekstit