40 päivän haaste, tartutko siihen?

Taas on se aika vuodesta, ikuinen kiista siitä, kuuluuko laskiaispullan väliin laittaa kermavaahdon lisäksi mantelimassaa vai hilloa. Itse kannatan hilloa. Se on yksinkertaisesti mielestäni parempaa.

Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä ja luterilaisessa kristinuskossa se merkitsee paaston alkamista. Laskiaiseen liittyvät laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai. Laskiaistiistaina vielä vietetään perinteitä, syödään pullaa ja hernekeittoa ja lasketaan mäessä, jos vain lunta riittää. Tämä on suomalainen versio karnevaaleista, joita vietetään muissa kulttuureissa. Laskiaisena laskeudutaan paastoon.

Keskiviikkona on tuhkakeskiviikko. Tuhkakeskiviikko on ensimmäinen paastopäivä. Paasto kestää 40 päivää. Nimi juontaa siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle on yksi vertauskuva parannukselle ja katumukselle.

Paastosta tulee helposti mieleen ruoka ja siihen liittyvä paastoaminen. Katolisissa ja ortodoksissa kirkoissa onkin tapana pidättäytyä lihasta, mutta luterilaisessa perinteessä voidaan pidättäytyä jostain muustakin esim. kiroilusta, liian vähistä yöunista. Jostain, mikä haittaa tai vie elämässä paljon aikaa elämän muilta tärkeiltä asioilta, kuten ihmissuhteilta ja lähimmäisten auttamisesta. Jotkut paastoavat siksi esim. päihteistä tai turhasta puhelimen näpräämisestä. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, hidastamaan vauhtia ja kuuntelemaan sydämen ääntä. Paasto on myös juhlaan valmistautumista ja kristillisessä perinteessä paastoa vietetään ennen juhlia eli ennen joulua ja kohta koittavaa pääsiäistä. Paaston aikana ihmistä kutsutaan myös hiljentymään ja lukemaan Raamattua.

Paastoa voi myös verrata erilaisiin haasteisiin, joita esimerkiksi myös youtubessa leviää. Olisiko paasto hyvä syy haastaa kaverit esimerkiksi tekemään joka päivä jotain hyvää, tutustumaan uusiin ihmisiin tai haastaa itseään ajattelemaan itsestään joka päivä jotain positiivista. Haaste voi olla pieni tai iso, tartutko sinä siihen?

Minä haluan haastaa teitä kaikkia. Tehkää isoja tai pieniä hyviä tekoja tai kertokaa toisillenne hyviä sanoja joka päivä.  Joka päivä jollekin uudelle ihmiselle. 40 päivää, 40 ihmistä ja 40 hyvää tekoa. Toki toivon, vaikka paasto kestää 40 päivää, että jatkatte haastetta myös paaston jälkeen.


Lumisin terkuin

Nuorisotyönohjaaja Anni

Kommentit

Suositut tekstit