Itsenäisyyspäivän ajatuksia


Tärkeissä päivissä on jokaisella omat traditionsa; omat maut ja tunnereaktiot. Itsenäisyyspäivän lähestyessä kaupasta ostetaan kynttilät haudoille ja ikkunalaudoille, päivitetään kodin tuikkukokoelma ja hankitaan herkkuja perhepäivälliselle. Näin se kai yleensä menee.

Koululaiselle ilmestyy kalenteriin yksi uusi pulkka- tai pelipäivä, jolloin television kuvasto näyttää hyvin sinivalkoiselta.

Tavat juhlia itsenäisyyttä muuttuvat ihmisten mukana. Se on hyvä. Rohkeasti sanoitetaan yhdessä sitä, mitä kukin itsenäisyydessä parhaaksi kokee. Herkistymme historian uroteoista, nautimme vapaudesta juhlia aamuun asti, vierailemme vanhempiemme luona, iloitsemme vapaapäivän rauhasta. Kiitollisuus taitaa olla kaiken tämän erilaisen toiminnan ytimessä.

Itselle tärkeitä asioita itsenäisyydessä on vapaus opiskella, kehittyä, vaikuttaa, olla jotakin mieltä, kasvaa ihmisenä ja yhteiskuntana. Sellaisia ovat suomalaisen kulttuurin ja arkkitehtuurin arvostus sekä uuden luominen. Sellaisia ovat monikulttuurisuuden ja yhdenvertaisuuden kunnioittaminen sekä erilaisissa perinteissä mukana oleminen. Itsenäisyyden arvostamista on myös ja ennen kaikkea lähimmäisestä huolta pitäminen. Pidetään siis toisistamme ja lipuistamme huolta J



/Ari-Pekka "Apsi" Kankkunen, nuorisotyönohjaaja

Kommentit

Suositut tekstit