Heikki Arikan virkaansiunaaminen

Ihan ensimmäisenä haluan välittää suuret kiitokset kaikille teille, jotka olitte suunnittelemassa ja toteuttamassa Heikin pyynnöstä lettujen paistoa hänen virkaan siunaamisen yhteydessä. Oli ihana seurata teidän toimintaa ja luontevaa oloa seurakuntalaisten parissa. Olen iloinen siitä, kuinka näppärästi otitte homman haltuun lyhyehköllä varoitusajalla. Siis suuret kiitokset teille kaikille. Meno oli mahtava ja Heikkikin piti hyvän saarnan. Yritän saada saarnaa facen puolelle näkyviin, kunhan tekniikan kanssa tulisin taas toimeen. Täytynee hieman kikkailla ensin jotain. Tässä kuitenkin ajatuksen jyväsiä Heikin hienosta saarnasta näin lähes omin sanoin kerrottuna 

Saarnassaan Heikki kertoi elämästä inkeriläisten mummeleiden parissa ollessaan Tallinnassa pappina ja siitä, että hän oli oppinut heiltä enemmän elämästä kuin pitkään aikaan. Hän kertoi saamistaan vihaviesteistä, kun hän oli kehottanut paikallistason politikkoja tekemään parhaansa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kanssa. Heikki kertoi, että on hämmentävää joutua vihan ja pelottelun kohteeksi. Ylipäätään ajassamme on hänen mukaansa hyvin hämmentävää, oikeastaan suoraan julkeaa se, että jotkut ihmiset ovat liikkeellä pelkästään loukkaamismielessä. On vaikea ymmärtää ihmistä, joka pyrkii loukkaamaan, uhkailemaan ja pelottelemaan muita. Ja vaikea on myös Heikin mukaan ymmärtää niitä ihmisiä, joita pyrkivät omaa pahaa oloaan levittämään ympärilleen.
 
Heikki kertoi, että hänen vanhempansa ovat kasvattaneet hänet siihen, että heikompia puolustetaan ja autetaan eikä lähimmäiselle saa kääntää selkää. Hänet on kasvatettu niin, että on nostettava katse sinne missä on vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta ei pidä hyväksyä. Heikki korosti sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, Jumalan luomia ihon väriin, tulotasoon, seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Ihminen on Luojansa luomus, kukaan ei ole toistaan arvokkaampi.
 
Heikki luki nuorempana Martti Luther Kingin puheista koostuvan kirjan. Hän kertoi siitä, kuinka se kolahti ja hän luki niitä enemmän ja nekin kolahtivat. Niiden kirjojen vaikutuksesta Heikkiin syntyi maailman parantamisen halu. Hän kertoi, kuinka kokemukset eri maista ja eri kulttuureista vaikuttivat häneen. Hän koki maailman epäoikeudenmukaisuuden itsessään sekä sen, että aikuisten puheet ja teot olivat ristiriidassa keskenään. Hän kantoi sisällään kokemuksellista ristiriitaa oman oikeudenmukaisuuskäsityksen ja todellisuuden välisessä kuilussa. Hän uskoi siihen, että maailma on muutettavissa. Heikin usko tähän asiaan vaikuttamisessa on vuosein varrella kyllä horjunut ja nykyään on jäljellä tahtotila vaikuttaa asioihin ja muutokseen.
 
Heikki kertoi, että hänen elämänsä on ollut hyvin vaihderikasta ja kokemuksein kyllästämää, mutta silti hän kokee vahvasti, että häntä on siunattu ja varjeltu. Hänen elämäänsä on ohjannut jokin ihmeellinen johdatus. Mikään sellainen asia, jonka hän olisi itse päättänyt, ei ole mennyt hänen suunnitelmiensa mukaan, vaan elämä on aina kuljettanut jonnekin muualle kuin minne hän oli sen suunnitellut. Yksi tällainen johdatus on se, että olemme saaneet Heikin Malmille. Malmi ei koskaan kuulunut Heikin suunnitelmiin. Heikki haluaa uskoa, että sillä, että hän on päätynyt Malmille on jokin suurempi tarkoitus, vaikkei hän kaikkea vielä itse ymmärtäisi.
 
Heikki kertoi kauniisti siitä, että sellaiselle ihmiselle, jonka on vaikea pysyä paikallaan ja pysähtyä on ollut yllätys, kun on saanut huomata löytäneensä kotiin. Malmin seutu, ympäristö, ihmiset ja seurakunta ovat koskettaneet Heikkiä ja hänestä tuntuu, että hän on tullut kotiin. Hän ei tiedä miksi, eikä osaa kuvailla sitä tarkemmin, mutta hällä on hyvin vahva tunne siitä, että tämä on hänen paikkansa, me kaikki olemme hänen kotinsa ja tämä on hänen paikkansa.
 
"Minä oivalsin, ettei ihmisellä ole muuta onnea kuin iloita ja nauttia elämän hyvyydestä. Mutta Jumalan lahja on sekin, että ihminen saa vaivannäkönsä keskellä syödä, juoda ja nauttia elämän antimista."
 Kristityn elämä on toiseuteen suostumista. Kykyä elää tässä ja nyt sekä nähdä maailma ja itsensä ikuisuusperfektiivistä käsin. Olla läsnä ja irti yhtä aikaa, on sekä haastavaa että elämää rikastuttava kristityn osa. Tämän kaiken ristiriidan keskellä meillä on mahdollisuus Jumalan nimeen kokoontua yhteen, syödä, juoda ja nauttia elämän antimista. Kaikelle on aikansa. Tuon Heikki juuri oppi inkeriläis mummoilta. Jos vain on tilaisuus, kaivetaan eväät esille, nautitaan niitä ja nautitaan elämästä.
 
"Tässä seison, enkä muuta voi" sanoi Martti Luther kun häntä kuulusteltiin 1500 -luvulla oikeaoppisuudesta. Heikillä on hieman samanlainen olo, vaikka häntä ei toivottavasti vielä syytetäkään mistään. Kirkon työntekijät tulevat ja menevät, mutta Heikki muistutti siitä, että kirkko kuitenkin pysyy. Samalla Heikki kokee myös suurta kiitollisuutta kirkkoa kohtaan kunhan on saanut pappina palvella. Hän kokee kiitollisuutta Malmin seurakunnalle, joka on kutsunut hänet hoitamaan kirkkoherran virkaa. Kirkko on vaikuttanut Heikkiin suuresti ja hänen mukaansa on siunaus olla tällä tiellä. Omasta vajavaisuudestaan huolimatta Heikki on saanut olla osa jotain pysyvää ja ehkä ikuistakin. On siunaus saada olla jotakin suurempaa, jotakin pysyvämpää, jotakin sellaista, jonka keskiössä on armo, toivo, anteeksiantamus, rakkaus ja usko.
 
Heikin mukaan usko yhdistää meidät toinen toisiimme ja kiinnittää elämään. Vaikka olisi pimeää, on toivoa. Vaikka epäonnistuisimme ja tekisimme virheitä, me saamme anteeksi. Meidän ei tarvitse jäädä häpeämme kipuun, vaikka tämä maailma julistaisi toista, on silti Jumalan rakkaus totta. Älkää koskaan vaipuko epätoivoon, älkää koskaan kääntäkö kasvojanne lähimmäisestänne pois päin. Suokaa toisillenne anteeksi. Rakastakaa ja tukekaa. Pahuudelle ja pimeydelle nostakaa käsi ja huutakaa oikeudenmukaisuuden puolesta. Koskettakoon meitä kaikkia usko, toivo ja rakkaus."

(Heikin puhe on aukikirjoitettu videoidusta saarnasta)

Heikin virkaan siunaamismessu on nähtävissä Malmin seurakunnan sekä Malmin seurakunnan seppojen facebooksivuilta. Lähetys kestää päivän virrestä uhrivirteen. Myös messun loppusoitto on nähtävillä Malmin seurakunnan Facebook -sivula. Tässä vielä kuvien muodossa tunnelmia tapahtumasta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentit

Suositut tekstit