Terveisiä Seppojen päämajasta

Tänään oli kevätjohtis ja vietettiin ihan mahtavaa koulutushetkeä yhdessä partiolaisten kanssa. Viime keväänä esille nousi toive koulutuksista, joita seurakunta voisi partiojohtajille järjestää. Tästä otettiin koppi ja aloimme suunnitelemaan koulutusta, jolla voisimme tukea huikeaa vapaaehtoistyötä.

Tänään saimme viettää ensimmäistä koulutuksellista kevätjohtista ja niinkin suuren ja tärkeän aiheen merkeissä kuin haastava lapset ryhmissä. Vierailevaksi tähdeksi saimme Mare Kinasen Snellusta, jolla on vuosien työkokemus seurakunnasta kouluikäisten parissa tehtävästä työstä sekä erityisnuorisotyöstä. Mare kertoi meille yleisimmistä diagnoseista ja siitä miten nämä lapset pääsääntöisesti toimivat ryhmässä ja millaisiin haasteisiin ohjaaja saattaa heidän kanssaan joutua. 

Kävimme aamupäivällä läpi teoriapainotteisesti asoita ja iltapäivällä oli vuorossa ryhmien muodostamia tilanteita, joissa haastavaa käytöstä esiintyy. Itsekin opin paljon ja oman seikkailijaryhmän vuoksi pystyi helposti samaistumaan moneen tilanteeseen. Kaiken kaikkiaan päivästä jäi ihan mahtava fiilis. 

Jos missasit tämän koulutuksen, voin lohduttaa, että näitä tulee aivan varmasti lisää. Tämäkin koulutus tulee jollain aikataululla jälleen ilmoille. 
Mare käy kanssamme yleisimpiä diagnooseja läpi. Mitä näitä nyt oikein on? AD/HD, ADD, asperger, autismi..
Miten toimit jos lapsi meinaa polttaa itsensä kynttilän sörkkimisellä?
Ryhmän saaminen mukaan ei aina ole helppoa. Kaikki eivät vättämättä halua osallistua esim näytelmän tekemiseen.
Jokainen näytelmän rooli voi kuitenkin olla erilainen. Aina näyttelemiseen ei tarvita puheenvuoroja. Joku voi haluta olla vaikka kuusi tai kivi.

Yhteisellä podinnalla on suuri vaikutus. Silloin voi oppia vielä enemmän. Asioista puhuminen on tärkeää.
Tässä Maren vinkkilista. Positiivisesta käyttäytymisestä tulisi aina muistaa antaa välitön palaute, vaikka se positiivisen käyttäytymisen hetki kestäisi vain 30 sekunttia. Lapselle sekin on pitkä aika.
Ennen kaikkea haluaisin teidän muistavan sen, että partionjohtajat ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka haluavat mahdollistaa lasten harrastustoimintaa. Nämä ryhmien johtajat ovat saattaneet löytää partiosta itselleen harrastuksen ja mielestäni harrastuksen tulisi olla kiva juttu myös aikuiselle. Omat rajat on aina hyvä tiedostaa. Ongelmista tulisi pystyä puhumaan jollekin, sillä joku toinen saattaa osata auttaa eteenpäin. 

Kiitos siis kaikille osallistuneille. Päivä oli täynnä huikeita oivalluksia, ainakin itselläni. Toivottavasti myös teillä.







Kommentit

Suositut tekstit