Seurakunta ja Partio - Yhteistyö on ylivoimaa (1. osa)

Edellisessä postauksessa lupailinkin, että vastaamme meille tulleeseen palautteeseen ja siihen, että miksi me seurakunnassa haluamme tehdä lippukuntien kanssa yhteistyötä. Olkoon tämä siis ensimmäinen osa tästä sarjasta.


Partiolla ja seurakunnilla on ollut yhteys jo siitä asti kun partio rantautui Suomeen ja jo vuonna 1946 Piispainkokouksessa vahvisteettiin, että partiotyöllä on virallinen asema seurakuntien työmuotona. Tätä ennen olivat seurakunnat jo ehtineet tehdä pitkään partiotyötä ja se oli jo osana seurakuntien varhais- ja nuorisotyötä. Kuitenkin vasta 1970 Suomen Evakelis-luterilaiseen kirkoon saatiin ensimmäiset partiotyön virat. Partion ja seurakunnan yhteistyö siis ulottuu varsin pitkälle ja edelleen on Suomessa niitä lippukuntia, joilla on hyvin vahvat siteet ev.-lut. seurakuntiin. Näissä lippukunnissa usein myös seurakunnan työntekijä saattaa olla lippukunnan johtaja. 

Mutta, miksi me Malmilla haluamme tehdä yhteistyötä partiolaisten kanssa? Ensiksikin Suomen Evankelis-luterilaisella kirkolla ja Suomen Partiolaisilla on yhteinen näkemys yhteistyöstä. 1.1.2009 solmittiin yhteistyösopimus, jonka tarkoituksena on Suomen partiolaisten peruskirjan mukaan edistää muun muassa uskontokasvatuksen asemaa osana Suomen Partiolaisten - Finland Scouter ry:n tarjoamaa partiokasvatusta. Tarkoituksena on siis se, että partiolaisille tarjotaan heidän uskontokuntansa mukaista tunnustuksellista uskontokasvatusta.  

Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, että haluaisimme hyppiä lippukuntien varpaille. Päin vastoin. Haluamme olla tukemassa lippukuntia siinä, että he pystyisivät tarjoamaan partiolaiselle partiomaista uskontokasvatusta. Tätä varten haluamme myös kohdata teitä, lippukuntien edustajia, ja kuulla teidän mielipiteitä ja näkemyksiä siitä, miten voimme kaikkein parhaimmalla tavalla olla tukena, siis muutenkin kuin taloudellisesti. 

Toinen asia, minkä takia haluamme tehdä yhteistyötä lippukuntien kanssa on se, että partiolla ja kirkolla on oikeasti hyvin paljon yhteistä jo aatteen ja tavoitteiden kanssa. Muun muassa partiolupaus ja -ihanteet (näihin palaan vielä myöhemmin täällä blogissa) ovat molemmat sellaisia minkä seurakunnan työntekijänä allekirjoitan täysin. Myös ajatus palvelustyöstä on yhteinen. Sille on tilaa sekä lähellä että kaunana. Meillä on paljon yhteistä, vaikka toisinaan on vaikea sitä muistaa ja ymmärtää. 

Ennen kaikkea toivon, että Malmin seurakunnan ja Malmin alueen lippukuntien yhteistyö on vankalla perustuksella. Yritämme parhaamme mukaan tukea lippukuntia niin taloudellisesti kuin uskontokasvatuksen kysymyksissäkin.    


Kommentit

Suositut tekstit